فیزیوتراپی یکی از راهکارهای موثر در کاهش دردهای قاعدگی است که امروزه مورد توجه قرار گرفته است.
قاعدگی دردناک اولیه به درد ناحیه زیر شکم گفته می شود که پیش از دوره یا حین دوره قاعدگی و بدون وجود بیماری خاصی در این ناحیه رخ می دهد.
قاعدگی دردناک ثانویه می تواند با علائمی همچون سرگیجه، تهوع، خستگی، کمردرد، سردرد، گیجی و اسهال همراه باشد.
قاعدگی دردناک اولیه به طور شایع علت عدم حضور بسیاری از خانم های جوان در مدرسه یا محل کارشان است.
حدود ۹۰ درصد خانم ها قاعدگی دردناک اولیه دارند که نیمی از آنها در تمام دوره های قاعدگی درد دارند و نیمی از آنها در برخی از دوره های قاعدگی درد تحمل می کنند.
برخی متختصصان معتقدند که ترشح مواد شیمیایی خاصی در ناحیه لگن در این دوره موجب درد و اسپاسم عضلات می شود.
بسیاری از خانم ها در این دوره برای کاهش درد از داروهای مسکن، ضدالتهاب و شل کننده عضلانی استفاده می کنند.
این روش های کاهش درد در کنار تسکین دادن درد می توانند عوارضی همچون تهوع، دردناک شدن سینه ها، افزایش خونریزی و اختلالات بینایی و شنوایی در پی داشته باشد.
در چنین مواردی درمان فیزیوتراپی جایگزین بسیار مناسبی برای کاهش علائم قاعدگی دردناک در خانم هاست.
فیزیوتراپیست از متدها و مدالیته های مختلف فیزیوتراپی همچون گرما درمانی، بیوفیدبک، تحریک الکتریکی با استفاده از الکترودهای سطحی و تکنیک های مختلف ریلاکسیشن، برای درمان قاعدگی دردناک استفاده می کند.
نتایج مطالعات مشخص کرده که تحریک الکتریکی از طریق پوست و درمان فشاری نقاط طب سوزنی از مؤثرترین راهکارهای فیزیوتراپی برای کاهش درد قاعدگی و بهبود کیفیت زندگی خانم ها در این دوره هستند.
ماساژ و تمرین درمانی نیز از دیگر روش های موثر فیزیوتراپی در کاهش دردهای قاعدگی هستند.
تمرینهای تجویز شده توسط متخصص فیزیوتراپی بسیار سبک و آرام بوده و بیشتر جهت آرام سازی و تمرکز و کنترل فرد بر عضلاتش صورت می گیرد.
تمرین های کششی فیزیوتراپی نیز موجب کاهش درد و گرفتگی عضلانی ناشی از نرسیدن اکسیژن به سلول های عضلانی در اثر تخریب عروق خونی در زمان قاعدگی می شوند.
کشش عضلات به صورت آرام و در جهات مناسب تحت نظر فیزیوتراپیست از فشار روی عروق خونی عضلات ناحیه کمر می کاهد.
تمرین های عضلات کف لگن مانند منقبض کردن عضلات ناحیه مقعد و واژن و تنفس از راه شکم هم می تواند به کاهش درد و پیشگیری از بی اختیاری ادرار در سنین بالا در خانم ها کمک کنند.
ماساژ ملایم نواحی دردناک نیز گردش خون ناحیه را بهبود بخشیده و موجب تسکین درد قاعدگی می شود که خانم ها می توانند روش ماساژ را آموزش دیده و در این دوره از اثر تسکینی آن بهره مند شوند.
تمرین های تنفسی هم اکسیژن رسانی به ناحیه شکم و لگن را با افزایش گردش خون بهبود داده و سبب آرامش و کاهش درد خانمها در این دوره می شوند.
درد قاعدگی ناحیه وسیعی از بدن شامل کمر، لگن، رانها و کل شکم را در بر می گیرد.
اصلاح وضعیت قرارگیری ستون فقرات و لگن و رانها هنگام نشستن، ایستادن، خوابیدن و راه رفتن در زمان قاعدگی تحت نظر متخصص فیزیوتراپی می تواند فشار وارده بر روی عروق خونی ناحیه را کاهش داده و گرفتگی عضلانی و درد را کم کند.
بی خطر و بی عارضه بودن درمان های فیزیوتراپی در کاهش درد های قاعدگی مهم ترین مزیت آن ها نسبت به سایر روش هاست.