حرکت ناگهانی در مفاصل گردن که با چرخاندن یا خم کردن سریع آن اتفاق می افتد، صدایی ایجاد می کند که راحتی و آزاد شدن حرکت گردن را در پی دارد.
ایجاد صدا در مفاصل میان مردم بسیار رایج است و سؤالات زیادی در ذهن آنها ایجاد کرده است.
این صدا در انگشتان دست، مهره های کمر، آرنج، مچ پا و لگن بسیار شایع است.
علیرغم اینکه مردم این صدا را در مفاصلشان ایجاد می کنند، اما متخصصین فیزیوتراپی هم در تکنیک های درمانی خود چنین صداهایی را در مفاصل ایجاد می کنند.
فیزیوتراپیست ها در مانورهای درمانی که روی فقرات گردنی اعمال می کنند موجب بروز این صدا می شوند.
در داخل مفاصل گردن مایعی وجود دارد به نام مایع سینوویال که به تغذیه غضروف مفصلی و روان شدن حرکات سطوح مفصلی بر روی هم کمک می کند.
این مایع حاوی اکسیژن، نیتروژن و دی اکسید کربن است.
وقتی که کپسول مفصلی در اثر حرکات سریع و با دامنه زیاد کشیده می شود، این گازها که به صورت حباب در مایع مفصلی تجمع یافته اند به صورت ناگهانی آزاد می شوند و موجب ایجاد صدا می شوند.
گاهی این صدا در اثر خارج شدن تاندون عضلات از جای اصلی به علت شل شدن عضله و برگشت به حالت قبلی بروز می یابد.
این موضوع می تواند در مورد رباط ها که استخوان ها را به هم وصل می کنند، در هنگام شل و کشیده شدن هم اتفاق بیفتد.
اگر به دنبال التهابات مفصلی و ساییدگی غضروف مفاصل و خشن شدن سطوح مفصلی، حرکت زیادی در مفصل ایجاد شود، ممکن است نوع دیگری از صدا را در مفصل ایجاد کند که گاهی با درد همراه است و البته باید به آن توجه شود تا منجر به تخریب و بروز آرتروز نشود.
به طور معمول از مردم می خواهیم که چنین صداهایی را در گردن ایجاد نکنند، زیرا عروق خونی و اعصاب بسیاری از ناحیه گردن عبور می کنند و حرکات ناگهانی می تواند به آنها صدمه جدی وارد کند.
هنگامی که افراد احساس درد و خشکی در گردن دارند، توصیه می کنیم که به جای به اصطلاح شکستن قولنج چند تمرین کششی را به صورت آرام و طولانی برای گردن خود انجام دهند.
در صورت ادامه دار شدن درد و محدودیت حرکتی در گردن باید به فیزیوتراپیست در کلینیک فیزیوتراپی خوب مراجعه شود تا پس از انجام ارزیابی و معاینه حرکتی عضلات و مفاصل در تک تک فقرات گردنی، این مانور در محل محدودیت، جهت مناسب و با شدت و سرعت صحیح برای بیمار انجام می شود.
هر گونه درد، کرخی، گزگز، سوزن سوزن شدن و یا ضعف و کاهش قدرت در دستها باید پیش از انجام این مانورها مورد توجه و ارزیابی قرار گیرد.
در صورت انجام این مانورها بر روی فقرات گردنی توسط افراد غیر فیزیوتراپیست، ممکن است با آسیب زدن به شریان مهره ای که به مغز خونرسانی می کند موجب بروز سکته مغزی شود.
همچنین لخته شدن خون در عروق گردنی و نرسیدن اکسیژن به مغز از عوارض شکستن قولنج گردن به صورت مکرر توسط خود افراد می باشد.
از آنجا که هر بار انجام این عمل یک ضربه به مفاصل گردن وارد می کند، تکرار آن به صورت عادتی، تخریب غضروف مفصلی و آرتروز گردن را در پی خواهد داشت که ضایعه ای غیر قابل برگشت است.
لقی مفاصل و بی ثباتی در ناحیه گردن هم از دیگر عوارض تکرارشکستن قولنج گردن است.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در شمال تهران – فیزیوتراپی در الهیه – فیزیوتراپی در زعفرانیه – بهترین فیزیوتراپی شمال تهران – متخصص فیزیوتراپی در شمال تهران – فیزیوتراپی در شمیران