رسوب کلسیم و مشکلات ناشی از آن

سندرم اتصال پشت و کمر
سندرم اتصال پشت و کمر
آوریل 19, 2019
درمان کمردرد
درمان کمردرد
می 22, 2019
رسوب کلسیم

رسوب کلسیم در نواحی مختلفی از بدن می تواند مشکلاتی را برای افراد ایجاد کند.

این رسوب کلسیم می تواند به دنبال آسیب یا اختلال خاصی ایجاد شود و یا بدون علت در مفاصل بروز یابد.

نواحی شایع آن تاندون عضلات چرخاننده سر شانه، تاندون آشیل و یا غشای کف پایی است که به خار پاشنه تبدیل می شود.

این تشکیل رسوب کلسیم در ناحیه داخلی زانو و محل اتصال رباط داخلی به انتهای استخوان ران هم بروز می یابد.

بیماریهای سیستمیک مانند دیابت و اختلال در عملکرد تیروئید و صدمات و آسیبهای وارد به مفصل از عوامل ایجاد این رسوبهای کلسیم است.

این عارضه بین سنین ۴۰ تا ۶۰ سالگی بیشتر بروز می یابد و در خانم ها شایع تر از آقایان است و تشخیص آن با عکس رادیوگرافی و در موارد کوچکتر با سونوگرافی صورت می گیرد.

لازم به ذکر است که این اختلال به هیچ وجه ربطی به میزان کلسیم خون و میزان کلسیم مصرف شده در غذاهای روزمره و مکملهای دارویی ندارد.

عوارض رسوب کلسیم

وقتی این حالت کلسیفیه شدن در بافت های نرمی چون تاندون، کپسول مفصل و رباط ها اتفاق می افتد، انعطاف پذیری این ساختارها را نسبت به کشش و انقباض کاهش می دهد و در حرکات شدید مفاصل شکسته شده و در بافتها التهاب ایجاد می کنند.

این التهاب با درد و محدودیت حرکتی همراه است و عملکرد بیمار را مختل می کند.

درمان رسوب کلسیم

داروهای ضد التهاب، تزریق استروئیدها در ناحیه درگیر و فیزیوتراپی از روشهای درمانی هم رسوب کلسیم می باشد.

در فیزیوتراپی استفاده از امواج ماورای صوت به همراه اسید استیک ۲درصد یک روش مؤثر در از بین بردن رسوب کلسیم تشکیل شده در تاندونها و لیگامانهاست که به این روش فونوفورزیس اسید استیک گویند.

در روشی دیگر هم فیزیوتراپیست با استفاده از جریان مستقیم و به کارگیری اسید استیک در زیر الکترود منفی باعث ورود یونهای آن به داخل بدن شده و ترکیب این یونها با کلسیم رسوب یافته در تاندون باعث کوچک شدن این توده و جذب آن می شود،  به این روش هم یونتوفورزیس اسید استیک گفته می شود.

در فیزیوتراپی علاوه بر این دو روش سرد و گرم کردن، سوزن زدن و تمرینات کششی هم بسیار مطرح و رایج است.

اما جدیدترین روشی که این روزها در درمان رسوب کلسیم تشکیل شده در تاندونها و لیگامانها و خارپاشنه ظهور یافته است، استفاده از دستگاه شاک ویو یا امواج شوکی است، این امواج از طریق وارد کردن ضربات متعدد به بافت و ایجاد آسیبهای کوچک مکانیسم های درمانی متعددی را در بدن فعال می کند و با کاهش درد و التهاب سبب جذب مولکولهای کلسیم از تاندون به گردش خون می شود. معمولا فیزیوتراپیست در هر جلسه درمانی با توجه بزرگی رسوب و علائم بیمار بین ۱۵۰۰ تا ۴۰۰۰ شوک به ناحیه وارد می کند. شدت ضربات و فرکانس آنها عواملی هستند که درجلسات مختلف درمان به صلاحدید فیزیوتراپیست تغییر می کنند. دوره درمان امواج شوکی ۶ تا ۷ جلسه ، به صورت ۲ بار یا یک بار در هفته بوده و انتظار می رود بهبودی تا حدود یک ماه بعد از پایان جلسات حاصل شود.

کلیشه رادیوگرافی مجدد می تواند نشان دهنده میزان بهبودی باشد.

 

 

کلمات مرتبط :

فیزیوتراپی در تهران – فیزیوتراپی در نیاوران – فیزیوتراپی در الهیه – کلینیک فیزیوتراپی در شمال تهران – کلینیک فیزیوتراپی در تجریش