آرتروز یا استئوآرتریت شایع ترین بیماری تخریبی مفاصل بدن است که در اثر تخریب تدریجی و پیشرونده غضروف مفاصل رخ می دهد.
مفاصل زانو ، دست ، لگن و ستون فقرات بیش از سایر مفاصل بدن درگیر این بیماری مفصلی می شوند.
آرتروز یکی از شایع ترین دلایل درد و ناراحتی مفصلی در افراد میانسال و سالمند است که می تواند سبب اختلال در عملکرد حرکتی این افراد و بروز مشکلاتی برای آن ها شود.
غضروف بافتی با خاصیت انعطاف پذیری و ارتجاعی است که استخوان ها را در مفصل می پوشاند، وجود غضروف علاوه بر محافظت از استخوان ها و مفصل در برابر فشار های وارده به تسهیل حرکت استخوان ها بر روی هم کمک زیادی می کند.
در نبود غضروف استخوان ها بر روی یکدیگر ساییده می شوند که این وضعیت سبب بروز درد ، التهاب و محدود شدن دامنه حرکات مفصل می شود.
بتدریج و با پیشرفت بیماری حتی ممکن است شکل طبیعی مفصل نیز تغییر کند.
علت اصلی این عارضه تاکنون بطور دقیق مشخص نشده اما محققان تلفیقی از عوامل محیطی و ژنتیکی را در بروز این بیماری مفصل موثر می دانند.
این بیماری درمان قطعی نداشته و راهکارهای درمانی تنها برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و تخفیف علائم برای کاهش مشکلات فرد مبتلا ارائه می شوند.
کاهش میزان استفاده از مفصل و استراحت دادن به آن علاوه بر کمک به کاهش احساس درد و ناراحتی در جلوگیری از پیشرفت بیماری نیز موثر است.
استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند آسپیرین و ایبوپروفن و تزریق کورتون ها در تسکین موقتی درد و التهاب توسط پزشک توصیه می شوند.
گرم کردن مفصل با استفاده از کمپرس گرم نیز با افزایش جریان خون موضعی در محل مفصل به کاهش احساس درد کمک می کند.
فیزیوتراپی یکی از موثرترین روش ها در کمک به تخفیف علائم آرتروز است که کمک زیادی به بهبود دامنه حرکتی مفصل مبتلا نیز می کند.
فیزیوتراپیست از تکنیک های درمان دستی ، لیزر تراپی و الکتروتراپی برای کمک به کاهش مشکلات مبتلایان به این عارضه بهره می برد.
فیزیوتراپیست همچنین برنامه تمرینی ویژه ای را با توجه به شرایط فرد بیمار تنظیم می کند تا دامنه حرکتی مفصل را بهبود بخشد.
در صورت تخریب کامل مفصل انجام جراحی بخصوص جراحی تعویض مفصل ضروری است.
فیزیوتراپی پس از جراحی نیز برای کمک به تسریع روند بهبودی و توانبخشی بیمار ضروری است.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی زانو – فیزیوتراپی کمر – فیزیوتراپی گردن